Categorieën
Zorg

Wat kun je met een dementerende samen doen?

Als een oude vriend, vriendin of familielid getroffen is door beginnende of milde dementie, vraag je je misschien af welke activiteiten geschikt zijn om samen te ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer je bij hem of haar op bezoek gaat of wanneer je bezoek krijgt. Welke bezigheden een Alzheimerpatiënt of iemand met een andere vorm van dementie aanspreken, hangt uiteraard sterk af van de belangstellingswereld van de betrokkene.

Omslag van kleurboek met Tiffany-kleurplaten
Kleurboek voor volwassenen met Tiffany-kleurplaten (bolcom)

Of een bezoek van of aan een dementerende een succes wordt, hangt deels af van een zorgvuldige voorbereiding. Handige tips vind je in het artikel Op bezoek bij een dementerende .

Samen foto’s kijken?

Misschien is het leuk om samen te kijken in een fotoalbum met afbeeldingen van mensen en omgevingen die de dementerende kent en dan herinneringen van vroeger ophalen. Denk bijvoorbeeld aan foto’s met de kinderen of (achter)kleinkinderen van de betrokkene. Of foto’s van vakanties met vrienden.

Samen fotoboeken bekijken?

Ging de dementerende vroeger graag op reis? Misschien is het dan aardig om samen te kijken in een fotoboek met afbeeldingen van landen of plaatsen waar de betrokkene vroeger graag kwam.

Voorlezen?

Dementie komt geregeld voor in combinatie met het hebben van last van de ogen. Misschien is het een idee om een stukje voor te lezen over een onderwerp waar de dementerende belangstelling voor heeft. Of om wat voor te lezen uit een boek waar de dementerende vroeger erg van hield.

Kleuren in een kleurboek voor volwassenen?

Omslag van kleurboek. Een vogel wast zich in een bakje water, omringd door bloemen
Kleurboek voor volwassenen met taferelen uit de achtertuin (bolcom)

Of wellicht is het een idee om samen te kleuren in een kleurboek voor volwassenen. Tegenwoordig zijn er kleurboeken te koop die speciaal voor volwassenen zijn bedoeld. De kleurplaten hebben onder meer de vorm van glas-in-lood afbeeldingen of traditionele inkleurplaten. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen uit de renaissance of van de impressionisten, mandala’s, vogels, bloemen en nog veel meer.

Deze kleurboeken zijn bepaald niet kinderlijk, laat staan kinderachtig, en zeker ook aantrekkelijk voor normaal gezonde volwassenen. Volwassenen die graag met kleurpotloden werken, zeggen vaak dat het een activiteit is waarvan ze heerlijk tot rust komen. Gezellig zitten kleuren, samen met een dementerende kan door allebei als een plezierige activiteit worden ervaren.

Films kijken?

Misschien houdt de dementerende wel van bepaalde films van vroeger. Vaak kun je die voor een laag bedrag op dvd huren, bijvoorbeeld bij de openbare bibliotheek.

Naar muziek luisteren?

Weet je of degene bij wie je op bezoek gaat misschien van bepaalde muziek houdt? Als je dergelijke muziek zelf niet bezit, kun je die bijvoorbeeld in je plaatselijke bibliotheek lenen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde muziek pijnlijke herinneringen aan vroeger kunnen oproepen. Daarom is het verstandig om aan de naaste familie of verzorgers van de dementerende te vragen welke muziek je maar beter niet kunt laten horen

Een ander idee?

Hoe zorgvuldig je ook een bezoek van of aan een dementerende hebt voorbereid, de kans bestaat altijd dat de betrokkene er geen zin in heeft of een ander voorstel heeft. Je doet er dan goed aan je te schikken naar het idee of de ideeën van de dementerende.

Dossier zorg

Dit artikel maakt deel uit van het dossier zorg. Andere artikelen uit dit dossier hebben onder meer betrekking op het zelf leren musiceren op oudere leeftijd, of op het beter leren slapen.

Bronnen en verder lezen

Visiting a Person with Alzheimer’s Disease; National Institute on Aging; http://www.nia.nih.gov/alzheimers/publication/caregiver-guide
Understanding and respecting the person with dementia; Alzheimer’s Society; http://www.alzheimers.org.uk/site/scripts/documents_info.php?documentID=84