Categorieën
Zien

Welk brilmontuur bij dikke glazen?

Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat het montuur niet zwaar op je neus drukt. Waarop let je in zo’n geval allemaal bij het uitkiezen van een geschikt brilmontuur? Is een groot montuur wel verstandig? Of doe je er beter aan te kiezen voor een wat kleiner montuur? Houd je van een rechthoekig model? Of kies je vanwege het gewicht toch maar liever voor een rond of ovaal model? En hoe zit het met lichtgewicht materiaal van het brilmontuur? En zijn verstelbare padsteunen echt aan te raden?

Foto van een display met brilmonturen
Er is veel keus uit brilmonturen

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

De relatie tussen de zwaarte en dikte van het glas en het montuur

Hoe groter het montuur dat je kiest, hoe zwaarder het brillenglaswordt. Dat ligt voor de hand. Immers, voor een wat groter montuur is doorgaans ook een wat groter oppervlak van het glas nodig.

Als je sterke minglazen draagt, weet je waarschijnlijk dat het glas aan de randen het dikst is. Hoe kleiner het model bril, des te minder dikke rand van het glas er uit de bril steekt. Ben je flink bijziend of verziend? Dan moet je weten van de voor- en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden voor extra dunne brillenglazen.

Maar, er valt nog meer gewicht op het brillenglas te besparen! Een rechthoekige bril heeft een groter glasoppervlak nodig dan een ronde of ovale bril van dezelfde afmeting. Wil je graag een bril die zo weinig mogelijk weegt? Dan kies je het beste voor een wat kleiner montuur met ronde of ovale glazen.

Het gewicht en draagcomfort van het brilmontuur zelf

Bovendien kun je het totaalgewicht van je bril zo licht mogelijk houden door je keuze van het type materiaal van de bril.

Je bent het beste uit met een lichtgewicht montuur dat geschikt is voor de sterkte van je brillenglazen. Heb je gekozen voor extra dunne glazen? Maar zijn die gezien de benodigde sterkte van de oogcorrectie nog altijd relatief dik? Dan kies je waarschijnlijk niet voor een dun draadbrilletje waar je glazen een flink stuk uitsteken.

Ook kun je maar beter geen grote zware bril van gewoon metaal kiezen. Die drukt zwaar op je neus. Wil je toch graag een metalen montuur? Denk dan eens aan een comfortabel lichtgewicht brilmontuur van titanium. Natuurlijk is een dergelijk montuur doorgaans flink wat duurder dan eentje van eenvoudig metaal. En dergelijke monturen zijn doorgaans betrekkelijk slank van vorm, waardoor dikke glazen er aan de achterkant meestal een stukje uitsteken. Maar zo’n lichte titaniumbril draagt veel plezieriger dan een bril van gewoon metaal.

Overigens, waarschijnlijk ben je als je dikke brillenglazen nodig hebt, het beste af met een lichtgewicht montuur van kunststof, bijvoorbeeld van polyamide. Kunststof weegt relatief weinig en de randen van het montuur zijn met een beetje geluk dik genoeg om te voorkomen dat de randen van het brillenglas uit het montuur ‘piepen’.

Tegenwoordig kun je volop modieuze en aantrekkelijke brilmonturen van kunststof in allerlei vormen en maten kopen. Er zijn ook echt mooie designbrillen van polyamide op de markt.

De nieuwste trend is een bril gemaakt van (lichtgewicht) carbon fiber.

De kunst is een model te vinden dat goed geschikt is voor brillenglazen met een hoge dioptrie en dat goed staat bij de vorm van je gezicht.

Het comfort van verstelbare padsteunen

Aan sommige brillen zitten standaard verstelbare ‘pootjes’ die bedoeld zijn je bril comfortabel op je neus te laten rusten.
In andere gevallen is het vaak mogelijk om verstelbare padsteunen op je bril te laten zetten.

Een bril die goed is afgesteld, ‘voelt’ lichter aan dan een niet speciaal op jouw gezicht afgestelde bril. Dit heeft te maken met een goede verdeling van het gewicht van de bril.

De ideale bril voor sterk corrigerende glazen

Als je ogen een sterke correctie nodig hebben, ben je het best uit met extra dunne glazen in een relatief klein en rond of ovaal kunststoffen montuur met verstelbare padsteuntjes.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 17 maart 2014 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?’

Dossier zien

Dit artikel maakt deel uit van het dossier zien.

Bronnen

  • Forum Optiboard: the Premier Online Community for Eyecare Professionals; http://www.optiboard.com (diverse forumbijdragen)
  • Bril; Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril