Categorieën
Zien

Voor- en nadelen van extra dunne brillenglazen

Veel brildragers hebben dikke brillenglazen. Is het waar dat je bijziende ogen er achter je glazen niet zo onnatuurlijk klein uitzien als je voor extra dunne glazen kiest? En klopt het dat je verziend ogen achter een bril met extra dunne glazen niet zo onnatuurlijk groot lijken? Tegen een meerprijs kun je kiezen voor extra dunne brillenglazen. Maar voor welk type extra dun glas kies je dan en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Natuurlijk wil je het liefst dat je brillenglazen zo min mogelijk, of beter nog, helemaal niet uit je montuur steekt. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. De belangrijkste daarvan is het kiezen voor extra dunne glazen (ongeacht of die van kunststof dan wel mineraalglas zijn gemaakt).

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Foto van verschillende getinte brillenglazen
Het ene brillenglas is het andere niet

Een natuurlijker gezicht achter de bril

Een groot voordeel van dunnere glazen is dat je ogen erachter natuurlijker en dus mooier tonen.

Ben je verziend (oftewel hypermetroop)? Dan draag je zogenaamde plusglazen. Daarachter zie je dan door de vertekening van dat glas een onnatuurlijke vergroting van de ogen. Misschien word je wel gepest met je ‘ogen als schoteltjes’. Kies je voor een bril met extra dunne glazen? Dan wordt dat vergrotende effect voor een belangrijk deel geneutraliseerd.

Ben je bijziend (oftewel myoop) of, oneerbiedig gezegd ‘kippig’? Dan draag je zogenaamde minglazen. Daarachter zien mensen dan door de vertekening van dat glas een onnatuurlijke verkleining van de ogen. Heb je sterke minglazen van standaardkwaliteit? Dan hoor je weleens de vervelende benaming ‘jampotglazen’. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooiere glazen beschikbaar die bovendien redelijk betaalbaar zijn.

Ongeacht of je verziend of bijziend bent: hoe dunner het glas waarvoor je kiest, des te kleiner de vertekening van je ogen achter het glas is. Let wel dat dit iets heel anders is dan de vertekening van de werkelijkheid die jij als brildrager zelf door je brillenglazen heen waarneemt.

Er zijn sferische en asferische extra dunne glazen. Een van de voordelen van asferische glazen is dat deze vlakker zijn dan sferische, dus ‘bolle’ glazen.

Een wat lichter gewicht van het brillenglas

Een ander voordeel van extra dunne glazen, is een wat lager gewicht van het brillenglas. Bedenk wel dat een dunner geslepen glas niet altijd betekent dat het glas aanzienlijk minder zwaar wordt. Extra dunne glazen verhogen het draagcomfort dus soms minder dan je hoopt.

Brillenglas wordt doorgaans gemaakt van kunststof, maar is ook verkrijgbaar in de vorm van mineraalglas. Kunststofglas is lichter dan mineraalglas. Er zijn nog meer verschillen tussen brillenglas van kunststof of van echt glas.

Dunne, dunnere of allerdunste brillenglazen? Voor- en nadelen

Afhankelijk van het type dun brillenglas, kan de dikte ervan met zo’n 20% tot 65% worden verkleind.

Normaal glas, tegenwoordig vaak standaardglas of budgetglas genoemd, heeft een brekingsindex van 1.5. Om je een beeld te geven: water heeft een brekingsindex van 1.

Voor extra dun glas moet je een toeslag betalen. Hoe dunner je je brillenglas wilt laten maken, des te hoger de toeslag is. Die toeslag varieert van een paar tientjes tot zo’n 200 euro voor dergelijke speciale glazen. Voor die prijs zit er dan vaak ook al een krasvast laagje en een standaardontspiegeling op. Wil je een hardere krasvaste coating en een betere ontspiegeling? Dan moet je rekening houden met een meerprijs.

Hoe dun het glas is, wordt aangegeven met de brekingsindex van dat glas. Standaardglas heeft een brekingsindex van 1.5. Extra dunne glazen zijn bij de meeste glasmerken verkrijgbaar met een brekingsindex van bijvoorbeeld 1.61, 1.67 of 1.74 (en soms met een nog hogere brekingsindex).

Een brillenglas dat 20% dunner is dan normaal

Wil je het glas ongeveer twintig procent dunner? Kies dan voor een brekingsindex van 1.61. Voor deze optie kies je meestal als je brillenglazen hebt met een sterkte van plus of min 2 dioptrie of meer.

Een brillenglas dat 30% dunner is dan normaal

Wil je het glas ongeveer dertig procent dunner? Kies dan voor een brekingsindex van 1.67 of 1.71 (of iets daar tussenin). Voor deze optie kies je meestal als je brillenglazen hebt met een sterkte van plus of min 4 dioptrie of hoger.

Een brillenglas dat 35% dunner is dan normaal

Wil je het glas ongeveer 35% dunner? Kies dan voor een brekingsindex van 1.74. Voor deze optie kies je soms als je brillenglazen hebt met een sterkte van plus of min 6 dioptrie of hoger.

Een brillenglas dat ongeveer 65% dunner is dan normaal

Een hogere brekingsindex tot bijvoorbeeld 1.9 (met 65% verdunning) is theoretisch ook nog mogelijk. Hiervoor kiezen mensen met ogen die een zeer sterke correctie nodig hebben.

Het probleem met zeer dunne glazen is dat die optisch wat meer vertekening hebben dan wat minder dunnere glazen. De superdunne glazen zijn bovendien betrekkelijk breukgevoelig.

Is een extra dun glas handig wanneer je ene oog een sterkere correctie nodig heeft dan het andere?

Het komt geregeld voor dat het ene oog een aanzienlijk sterker brillenglas nodig heeft voor een goede correctie van het gezichtsvermogen dan het andere.

Dan kan het verleidelijk zijn te kiezen voor een glas met een zwaardere verdunning voor het sterker te corrigeren oog en een glas met een wat lichtere verdunning voor het minder sterk te corrigeren oog.

Helaas is dat geen goede keus. Vanwege het verschil in de brekingsindex ontstaat er dan optisch gezien een hinderlijk kleurverschil. Bij twee ongelijke ogen kies je dus het best voor dezelfde brekingsindex voor allebei de glazen. Het is minder storend dat een glas iets meer uit het montuur steekt, dan dat er een kleurverschil tussen beide brillenglazen zichtbaar is.

Meer mogelijkheden

Veel mensen kiezen voor extra dunne glazen om de bril zo licht mogelijk te houden en om te voorkomen dat er lelijke randen van het glas uit het montuur steken.

Daarnaast is het ook verstandig om bij het kiezen van je montuur rekening te houden met het gewenste resultaat. Sommige brilmonturen zijn qua materiaal en vorm beter geschikt voor brillenglazen met een sterke oogcorrectie dan andere.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 17 maart 2014 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Voor- en nadelen van extra dunnen brillenglazen.’

Dossier zien

Dit artikel maakt deel uit van het dossier zien.

Bronnen

  • Forum Optiboard: the Premier Online Community for Eyecare Professionals; http://www.optiboard.com (diverse forumbijdragen)
  • Bril; Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril