Categorieën
Zien

Wat is het beste brillenglas voor een sterke oogcorrectie?

Heb je sterk corrigerende brillenglazen nodig? En heb je een hekel aan glas dat een stuk uit het montuur ‘piept’? Of aan dat drukkende gevoel van een loodzware bril op je neus? En kies je bewust toch niet voor contactlenzen? Er bestaan verschillende praktische oplossingen voor mensen die graag een comfortabel zittende bril dragen waarmee ze er goed uitzien. Waarop let je bij het kiezen van het beste soort brillenglas?

Foto van verschillende getinte brillenglazen
Het ene brillenglas is het andere niet

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Ben je sterk bijziend of verziend?

Als je sterk bijziend bent, kun je alleen van heel dichtbij scherp zien. Voor iets grotere afstanden heb je dan een bril of contactlenzen nodig.

Als je sterk verziend bent, kun je in beginsel in de verte zonder bril scherp zien, maar moet je om dichtbij te zien een bril opzetten (of contactlenzen indoen).

Als je veertigplusser bent, kunnen je ogen minder gemakkelijk accommoderen, dus scherpstellen op verschillende afstanden, dan toen je jonger was. Dan krijg je op een gegeven moment behoefte aan speciale brillenglazen die zowel voor dichtbij als veraf corrigeren. Deze glazen heten, afhankelijk van het merk bijvoorbeeld multifocale of varifocale glazen of varifocusglazen.

Sterk corrigerende glazen zijn in beginsel dikker en dus ook zwaarder dan normale brillenglazen, ongeacht of je voor kunststofglas of mineraalglas kiest. Dit geldt ongeacht of je bijziend of verziend bent.

Ongeacht of je bijziend of verziend bent, sterk corrigerende glazen zijn in beginsel dikker en dus ook zwaarder dan normale brillenglazen, ongeacht of je voor kunststofglas of mineraalglas kiest.

Voor- en nadelen van brillenglazen van kunststof

Kunststof ‘brillenglas’ is bij dezelfde sterkte van oogcorrectie in beginsel lichter van gewicht dan mineraal glas, maar daar staat tegenover dat kunststof glas dikker is.

Kunststof is zachter dan glas en krast daarom sneller. Maar daar staat tegenover dat je kunt kiezen voor kunststofglas met daarop een effectief krasvast laagje, een zogenaamde harde coating. Bedenk wel dat deze coatinglaagjes in verschillende kwaliteiten (en tegen verschillende prijzen) worden geleverd. De ene hardheidscoating is dus de andere niet.

Overigens, als je een randloos of deels randloos montuur wenst, ben je altijd op kunststof glazen aangewezen.

Als een kind een bril nodig heeft, kies je in beginsel altijd voor een bril met glazen van kunststof: het risico op glasbreuk door sport en spel of een ondoordachte handeling is bij kinderen al te groot.

Voor- en nadelen van brillenglazen van mineraal glas

Bij een ongelukje met een bril met glazen van mineraalglas bestaat het risico van glassplinters in je oog of je gezicht. Dat is een belangrijke reden waarom je meestal toch voor een kunststoffen brillenglas kiest. Dit ondanks het feit dat mineraalglas dunner te slijpen valt dan kunststof en er minder snel krasjes op het brillenglas komen.

Alleen in geval van zeer hoge correcties van je oog ben je soms noodgedwongen aangewezen op mineraalglas, omdat kunststof glas in die gevallen minder geschikt is. Maar in verreweg de meeste gevallen is een kunststoffen glas ook voor mensen die zware min- of plusglazen of multifocale glazen nodig hebben, een prima uitkomst.

Waarom een extra dun brillenglas niet altijd lichter weegt

Het lijkt voor de hand te liggen dat dunnere glazen altijd een stuk minder zwaar wegen dan dikkere glazen. Toch is dat niet het geval. Hierboven werd al opgemerkt dat mineraalglas met dezelfde correctiesterkte als kunststofglas weliswaar dunner is dan dat kunststofglas, maar toch zwaarder weegt.

Ook binnen kunststof brillenglazen zijn er verschillen in gewicht. Zo is het een misverstand dat als een extra dun geslepen kunststoffen glas ongeveer de helft van de dikte van een standaard kunststoffen glas met dezelfde sterkte heeft, het ook slechts de helft van het gewicht van dat standaard kunststoffen glas weegt. Zo’n extra dun brillenglas van kunststof weegt weliswaar wat minder dan een standaardglas van kunststof, maar het verschil is helaas niet schokkend groot. Maar aangezien alle beetjes helpen, is het toch beslist zinvol je te verdiepen in de voor- en nadelen van de verschillende types extra dunne brillenglazen.

Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden om het gewicht van een bril zo laag mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan brilmonturen die speciaal geschikt zijn voor sterkte oogcorrectie.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 17 maart 2014 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?’

Dossier zien

Dit artikel maakt deel uit van het dossier zien.

Bronnen

  • Forum Optiboard: the Premier Online Community for Eyecare Professionals; http://www.optiboard.com (diverse forumbijdragen)
  • Bril; Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril