Categorieën
Opvoeding Slapen

Nachtrust en een volle blaas

Na een drukke dag gun je je lichaam eindelijk rust. Je gaat nog wat lekker lezen in bed om je zinnen te verzetten en je hoofd te ontdoen van al het hectische gedoe van de afgelopen dag.

Kort nadat je het licht hebt uitgedaan om te gaan slapen, merk je dat je vanwege een bijna volle blaas enige aandrang hebt om naar het toilet te gaan. Je partner is dan allang naar dromenland vertrokken. Hoe komt het dat je ‘moet’ terwijl je nog kort voor het slapengaan geprobeerd hebt om je blaas te legen?

De slaap wil niet komen

Nog even (of wat langer) wakker liggen voordat de slaap invalt.
Niet alleen kinderen, maar ook ouders kunnen vaak niet direct de slaap vatten

Je glimlacht bij de herinnering dat je kind, toen het nog klein was, de gewoonte had om kort nadat hij naar bed was gebracht te roepen: ‘ik moet plassen!’ Ook al was hij direct voor het naar zijn slaapkamer gaan al naar het toilet geweest.

Nu, terwijl je kind inmiddels zelf al een kleintje heeft, lig je lekker in je warme bed en je beseft dat je blaas bijna vol is. Eigenlijk wil je het liefst nu gewoon gaan slapen.

Buiten je bed is het winters koud en je moet er niet aan denken een been buiten het dekbed te zetten. Die blaas kan wel wachten totdat je morgenochtend vroeg wakker wordt. Een tijdje later voel je dat je buik toch niet helemaal comfortabel aanvoelt. Het lijkt wel alsof er een soort lichte kramp aan het ontstaan is.

Een herinnering aan vroeger

Je herinnert je vaag hoe je eerder tegen je kind riep dat je de smoes omdat het zijn bed uit wilde wel door had en dat het moest stoppen met zeuren. Met als voorspelbaar resultaat dat je even later een huilend kind in een nat bed aantrof. Door ervaring wijs geworden, begreep je uiteindelijk dat je kind ook echt ‘moest’.

Nadat je er een keer met de dokter over sprak, was de kwestie helder: zorg dat het staartje van de avond van het kind zo rustig mogelijk verloopt. De nieren krijgen namelijk pas de kans om hun werk te doen nadat het lichaam voldoende tot rust is gekomen. En dankzij die wijze arts was met die wijsheid dat probleem opgelost.

Toch maar even het bed uit

Je werpt een blik op de wekker en begrijpt dat je al enige tijd tussen al het mijmeren over vroeger min of meer aan het sluimeren moet zijn. Dit is geen geschikte manier om aan een goede nachtrust te komen. Je besluit je te vermannen.

En daarna eindelijk lekker slapen

Zo zachtjes mogelijk, om je partner niet van zijn slaap te beroven, stap je uit je lekker warme bed op het koude zeil op weg naar het onvermijdelijke toilet beneden op de begane grond. Daar werp je even een bewonderende blik op de ijsbloemen die zich op het toiletraampje hebben weten te vormen. Ach, de koude winter heeft ook haar schoonheid.

Even later sluip je zo stil als je kan weer naar boven om je zo snel mogelijk over te geven aan een gezonde slaap.

Dossier slapen en slapeloosheid

Dit artikel maakt deel uit van het dossier slapen en slapeloosheid.