Categorieën
Bewegen

Welke loopband voor wandeltraining?

Hoe heerlijk zou je wandelvakantie in de heuvels of de bergen zijn zonder spierpijn of spierkramp in je kuiten? Met een goede wandeltraining vooraf kun je zonder ongemak, comfortabel langere afstanden in bergachtige gebieden afleggen. Met een instelbare loopband van goede kwaliteit kun je zowel het wandelen van lange afstanden trainen als ook het trainen van je spieren om lichtere of zwaardere hellingen aan te kunnen. Echter, lang niet alle loopbanden zijn geschikt voor wandeltraining. Waar let je op?

foto van loopband
Een van de loopbanden te koop via bol.com

Op zoek naar een goede loopband voor een wandeltraining

De term loopband is enigszins misleidend. Loopbanden zijn in het algemeen niet gebouwd om er normaal op te lopen of er stevig op te wandelen, maar om erop te hardlopen. Voordat je op zoek gaat, is het verstandig je af te vragen waarvoor je dat fitnessappparaat allemaal voor wilt gebruiken en vooral ook: hoeveel waarde je hecht aan comfort en veiligheid tijdens het trainen op de band.
Wil je

Wandelen en hardlopen afwisselen

Als je jogt of hardloopt, ontlast je, door je voeten af te zetten, de motor van de loopband. Als je tijdens dezelfde training afwisselend hardloopt en in een stevig tempo wandelt, kun je volstaan met de aanschaf van een loopband van gemiddelde kwaliteit met een middelzware motor.

Een loopband met een lichte motor is in de meeste gevallen af te raden, vanwege het dan harde motorgeluid bij het draaien op hoge snelheid.

In een rustig tempo op een loopband lopen

Omslag van de Wandelgids Madeira. Tip: volg eerst een wandeltraining voordat je over de levada's gaat lopen of bergwandelingen gaat maken.
Wandelgids Madeira (bol.com)

Het klinkt in eerste instantie tegenstrijdig, maar als je een loopband gebruikt voor wandeltraining, heb je een apparaat met zware motor nodig. Hoe langzamer je loopt, des te zwaarder de motor moet zijn.

Dit komt omdat een rustige wandelpas, in tegenstelling tot een flinke looppas, de rollende band niet of nauwelijks snelheid geeft. Alle snelheid van de rollende band moet dus van de motor komen.

Als je om wat voor reden dan ook langzaam wilt lopen, moet de laagste stand van de je loopband dat goed aankunnen. Dan kan een belangrijk selectiecriterium vormen. Kun je, bijvoorbeeld om medische redenen, niet sneller dan zo’n drie of vier kilometer per uur lopen/ Dan heb je mogelijk een loopband van (nagenoeg) professionele kwaliteit nodig. Die kan namelijk ook goed op een zeer lage snelheid van 1 km per uur nog gelijkmatig draaien. Het goede nieuws is dat die doorgaans ook aan de zwaarste eisen van comfort en veiligheid voldoet.

Trainen voor wandelingen in de heuvels of bergen

Wie af ten toe in heuvelachtig gebied wandelt, weet dat dit de eerste dagen pijnlijke kuiten oplevert. Dit komt omdat je spieren tijdens het lopen op vlak terrein gewend zijn dat je voeten recht onder je benen staan. Als je een heuvel op loopt, is dat niet meer het geval. Je kuitspieren protesteren dan met spierpijn of zelfs spierkramp.

Train je thuis op een loopband waarop je de hellingshoek kunt instellen? Dan kun je voorkomen dat je wandelvakantie deels wordt bedorven door akelige spierpijn in je onderbenen. Let goed op de mate waarin en het gemak waarmee je de hellingshoek kunt instellen. Het beste is een motorisch instelbare hellingshoek.

Sommige loopbanden hebben een speciaal programma voor bergwandelen.

Comfort en veiligheid

Zijn comfort en veiligheid voor jou belangrijk? Let dan op de volgende aspecten:.

Lengte en breedte van het loopoppervlak

Hoelang en hoe breed mag het loopoppervlak maximaal zijn? Het spreekt voor zich dat een brede en lange band prettiger loopt dan een smalle en korte. Een punt is vaak echter de beperkte ruimte die je voor de loopband in huis hebt. Overigens, de betere loopbanden kun je na gebruik eenvoudig en zonder veel krachtsinspanning opklappen.

Een optimaal loopoppervlak is ongeveer 1,50 meter lang en 50 centimeter breed. Bedenk echter dat een dergelijk apparaat nog een stuk langer is als die is opgesteld. Mogelijk in totaal wel zo’n 30 tot pakweg 60 centimeter langer en tot zo’n 30 centimeter breder.

Als ruimte een probleem is, zou je eens een korter loopoppervlak en/of smaller in de praktijk kunnen testen om zelf te ervaren of dat voor jou nog prettig loopt. Maar bedenk wel: hoe smaller het loopoppervlak, des te groter de kans dat je er per ongeluk naast stapt en daarmee een blessure oploopt. Er zijn al loopbanden te koop met een loopoppervlak van 1,20 meter lang en 40 centimeter breed.

Schokdemping

Is het loopvlak schokdempend? Een goede schokdemping is vriendelijk voor je spieren en gewrichten, zowel op de korte als op de lange termijn. Op dit gebied bestaan verschillende systemen. Zoek je de beste kwaliteit? Dan kies je een loopband met een magneetdempingssysteem. Maar er zijn ook andere schokabsorberende dempingssystemen die beslist het lopen comfortabeler maken.

Vooral als je orthopedische klachten hebt, is een goed schokdempingssysteem essentieel als je langere tijd comfortabel op de band wilt lopen.

Veiligheidsmechanisme

De betere loopbanden zijn voorzien van een veiligheidsstop. Er zijn diverse vormen van een dergelijk veiligheidsmechanisme.

Bij sommige apparaten moeten je handen altijd de handvaten of de leuningen vasthouden. Zodra je die loslaat, bijvoorbeeld omdat je struikelt, remt het apparaat zichzelf af.

Bij andere apparaten heb je soms (ook) een voorziening waarbij je jezelf via een lang koord aan het apparaat bevestigt. Dat koord schiet los als je te langzaam loopt en dat zorgt ervoor dat het apparaat rustig tot stilstand komt.

De meest geavanceerde apparaten zijn voorzien van een snelheidsmechanisme dat de snelheid van de band automatisch verlaagt als je langzamer gaat lopen.

Geluid van de motor

Hoe sneller je loopt, des te meer geluid de motor maakt. De krachtigere motoren maken op hogere toeren minder lawaai dan de zwakkere motoren.

Sommige motoren worden geacht geluidsarm te zijn, maar dat kun je maar het beste als relatief ten opzichte van andere motoren beschouwen.

Houd er rekening mee dat als je tijdens het lopen op de loopband naar de tv wilt kijken of naar muziek wilt luisteren, je een (bij voorkeur draadloze) koptelefoon nodig hebt.

Bijzondere functies bij loopbanden

Zo ongeveer alle loopbanden meten de snelheid waarop je loopt, evenals de afgelegde afstand en de tijdsduur van je training.

Bij een aantal apparaten is er ook een functie om de polsslag of hartslag te meten. Vaak kun je een schatting van het aantal verbrande calorieën (of kilojoules) zien. Soms is een polsslagmeter of hartslagmeter als een extra optie verkrijgbaar.

Sommige apparaten hebben ook complete trainingsprogramma’s: denk bijvoorbeeld aan een cardio-programma of een programma voor intervaltraining, al dan niet voorzien van een database om je persoonlijke trainingsresultaten en soms zelfs ook die van enkele huisgenoten vast te leggen.

Verder vind je soms nog extra’s zoals een bidonhouder of zelfs een ingebouwde leeshouder.

Bekende merken loopbanden

Kettler, Life Fitness, Livestrong en Tunturi zijn enkele van de als goed bekend staande merken loopbanden.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 5 augustus 2014 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘’Welke loopbaan om op te lopen’.

Dossier lichaamsbeweging

Dit artikel maakt deel uit van het dossier lichaamsbeweging. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over dit onderwerp.