Categorieën
Vriendschap

Vrienden maken als volwassene

Voor volwassenen is het veel moeilijker dan voor kinderen en tieners om vriendschappen te sluiten. Hoe komt het dat het nu zo moeilijk is om echte vrienden te maken, terwijl het vroeger heel gemakkelijk was om een of meer vrienden te vinden met wie je je diepste geheimen veilig kon delen? sluiten heel gemakkelijk vriendschap en delen hun diepste geheimen met elkaar. Wat is er zo speciaal aan vriendschappen van (jonge) volwassenen? En wat komt er kijken bij het leggen van vriendschappelijke contacten als je van middelbare leeftijd of ouder bent?

Dit artikel heeft de volgende indeling.

Hindernissen om als volwassene nieuwe vriendschappen te sluiten

Heb je als volwassene iemand ontmoet met wie het ‘klikt’? En willen jullie elkaar graag wat vaker zien? Dan blijkt het vaak lastig om nieuwe afspraken te maken vanwege de volle agenda’s van allebei.

Ben je als stel op zoek bent naar een ander paar, bijvoorbeeld om met elkaar gezellige activiteiten te ontplooien? Of om af en toe bij elkaar te gaan eten? Dan heb je als extra complicatie dat vier mensen een onderlinge ‘klik’ nodig hebben als basis voor een duurzame vriendschap.

Vriendschap sluiten als (jong)volwassene

Foto van volwassenen die vlak voor zonsondergang gezellig een balletje trappen op het strand
Met wat vrienden balletje trappen op het strand

Als twintigers of dertiger heb je het vaak druk met je carrière of je gezin met jonge kinderen. Er is dan minder tijd voor vrienden,. Immers, de prioriteiten zijn anders komen te liggen dan in je school- of studietijd. Oude vrienden die voor een heel ander soort loopbaan kozen of die single zijn, verdwijnen dan vaak geleidelijk naar de achtergrond. Ze behoren als het ware tot een ‘vorig leven’.

In die periode heb je vaak wel behoefte aan het maken van nieuwe vrienden. Het gaat dan om vrienden die passen bij je nieuwe leefsituatie , bijvoorbeeld na een verhuizing of na een verbroken relatie. Het sluiten van nieuwe vriendschappen blijkt in de praktijk niet mee te vallen.

Als je in de twintig of dertig bent, maak je vaak nieuwe kennissen via de school of de sport- of muziekvereniging van je kinderen. Deze vriendschappen zijn vaak ‘situationeel’ en beperken zich meestal tot af en toe een telefoontje, een mailtje voor het maken van afspraken over het samen spelen van de kinderen of tot een praatje als je de kinderen zojuist naar hun activiteit hebt gebracht, of als je staat te wachten tot ze weer naar buiten komen om met jou naar huis te gaan.

Het sluiten van nieuwe vriendschappen is lastiger geworden. Dat kom, omdat je niet alleen te maken krijgt met een nieuwe vriend of vriendin, maar ook omdat je min of meer vanzelfsprekend zijn of haar vaste partner ‘erbij’ krijgt die misschien een andere belangstellingswereld heeft.

Ben je (weer?) vrijgezel? Vrijgezellen vinden het soms lastig om vriendschap te sluiten met iemand die een partner heeft en omgekeerd. Dit heeft te maken met het feit dat stellen vaak de neiging hebben om eerder een ander stel dan een single uit te zoeken voor vriendschap.

Vriendschap sluiten op middelbare leeftijd en later

Op middelbare leeftijd ben je eerder geneigd bestaande vriendschappen nader aan te halen dan nieuwe te sluiten. Soms verdwijnen vrienden langzaam uit je leven. Misschien omdat je in een andere levensfase terecht bent gekomen, bijvoorbeeld omdat je weduwe of weduwnaar bent geworden. Dan gebeurt het nogal eens dat de stellen met wie je eerder vaak en graag omging, niet goed raad weten met je nieuwe situatie. Dan moeten bijna alle initiatieven tot een ontmoeting telkens van jouw kant komen. En op den lange duur verwatert de relatie.

Bij hartsvrienden of hartsvriendinnen kun je vaak de draad van de in je jeugd gesloten vriendschappen weer snel oppikken, als jullie allebei in een min of meer vergelijkbare situatie zijn terechtgekomen.

Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je baan of het mislukken van je huwelijk. Zo’n oude vriendschap kan dan weer tot bloei komen, ook al heb je elkaar misschien wel twintig of dertig jaar of nog langer niet of nauwelijks gezien.

Als je op middelbare of oudere leeftijd bent, lijkt het nog moeilijker vriendschappen te sluiten dan toen je een jongvolwassene was. Mogelijk ben je wat voorzichtiger en kieskeuriger geworden als het gaat om de mensen met wie je voor je plezier omgaat. Toch slagen ook in deze levensfase mensen er telkens weer in om nieuwe vrienden te vinden.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 16 februari 2013 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Vrienden maken als volwassene.’

Dossier vrienden vinden en houden

Dit artikel maakt deel uit van het dossier vrienden vinden en houden. Kijk bijvoorbeeld ook eens in de artikelen Hoe vind je nieuwe vrienden? of Hoe herken je echte vriendschap?

Bronnen