Categorieën
Mensen

Overleven dankzij Chopin: Alice Herz-Sommer (1903–2014)

Lang en gelukkig leven. Dat is iets waarvan talloze mensen dromen tijdens hun zoektocht naar wellness. Sommige mensen zien zowel kans om zeer oud te worden en ook, ondanks het moeten doormaken van donkere tijden, een optimistische kijk op de wereld te houden. Hoe doen ze dat?

Een van die mensen was, Alice Herz-Sommer, ook bekend onder de naam Alice Sommer. Zij was een buitengewoon opmerkelijke vrouw. En dat niet alleen omdat ze tot kort voor haar overlijden op 110-jarige leeftijd (op 23 februari 2014) nog dagelijks haar geliefde Chopin-études en andere werken van componisten als Beethoven, Bach, Schubert en Schumann op de piano speelde.

Dankzij pianospel de Holocaust overleven

Boekomslag met foto van Alice Herz-Sommer in haar jonge jaren
Etudes van troost (bol.com)

Alice Herz hield als kind al veel van muziek en gaf reeds tijdens haar tienerjaren pianoconcerten. In de Tweede Wereldoorlog wist zij dankzij haar pianospel, samen met haar jonge zoontje de ontberingen van het concentratiekamp in Theresienstadt te overleven.

Ondanks het feit dat ze door de Holocaust haar moeder en haar echtgenoot verloor en ondanks alles wat ze moest doormaken, raakte ze niet verbitterd.

Ze herinnerde zich de gruwelijkheden die ze moest doormaken weliswaar tot in de details, maar bezat tegelijkertijd een zeldzame vergevingsgezindheid. Ze hield intens van het leven en van de mensheid. En zij geloofde hartstochtelijk in de kracht van muziek.

Het studeren op de études van Frédéric Chopin en andere muziekstukken sleepte haar door de moeilijkste tijden van haar leven heen. Om te beginnen toen haar zieke moeder naar een concentratiekamp moest en daar werd omgebracht.

Later, toen ook zij met haar echtgenoot en hun jonge kind naar het concentratiekamp van Theresienstadt (in het Tsjechisch: Terezín) werd gestuurd en toen vervolgens haar echtgenoot naar een ander kamp werd weggevoerd waar hij aan de tyfus kwam te overlijden.

Nog weer later toen haar zoon, die samen met haar het concentratiekamp had overleefd, in 2001 op 64-jarige leeftijd onverwacht overleed. Toen de buren van haar eenkamerappartementje haar op een gegeven moment weer piano hoorden spelen, wisten ze dat Alice Herz ook nu weer kracht uit haar muziek wist te putten om dit zware verlies te boven te komen.

De kracht van een optimistische levenshouding

In alle boeken en documentaires over haar en in de vele interviews die met haar zijn gehouden, vertelde ze over haar grote vreugde in het maken van muziek en het in leven zijn. Ze koesterde totaal geen wrok, ook niet tegen de Duitsers. Haar vergevingsgezindheid was zeldzaam groot en dat gold ook voor haar optimisme.

Over slechts één ding was zij niet optimistisch, maar pessimistisch. In 2010 vertelde ze in een interview dat ze pessimistisch was over de bereidheid van toekomstige generaties om te blijven gedenken wat er was gebeurd met de Joden in heel Europa en met de duizenden mensen in het doorgangskamp in Theresienstadt (van wie slechts zeer weinigen de oorlog overleefden).

Voor Alice Herz was een optimistische levenshouding essentieel om te kunnen overleven. Deze opmerkelijke vrouw werd 110 jaar oud en leefde tot het eind van haar leven zelfstandig in een eenkamerappartement. Na een ziekte van enkele dagen overleed ze in een ziekenhuis. Tot vrijwel op het laatst van haar lange leven speelde ze dagelijks piano en putte daar kracht en vreugde uit.

Dossiers leven en muziek algemeen

Dit artikel maakt deel uit van de dossiers  leven en muziek algemeen.
Meer over het lange leven van pianiste Alice Herz lees je in:

Bronnen

Voor dit artikel is een groot aantal bronnen gebruikt.